Serwis klimatyzacji
Ubrania dla puszystych
Kuchnia japońska jest niezwykle zróżnicowania. Serwuje się dużo specyficznych dla tej kuchni smaków, które wolno podzielić według wskazanych kategorii. Najczęściej klasyfikacji tej, dokonuje się wedle sposobu preparacje danego dania. Dania podawane na surowo, które w kuchni japońskiej są poniekąd jej reprezentacyjnymi daniami, noszą nazwę namasumono. Tak oznaczane dania gotowe, które składają się z reguły z zupy, dania sporządzonego na parze a też różnorodnego rodzaju potrawek, jakie bazują przeważnie na takich składnikach jak mięso, ryba i owoce morza, to tak nazywane nikomono a także grzyby – Sklep.Fungopol.PL – Grzyby Leśne: Marynowane, Suszone, Mrożone. Jeśli danie jest przyrządzone na grillowej płycie, to dykcja o eppanyaki. Sztuka kulinarna japońska oferuje także potrawy, jakie przyrządza się smażąc je w głębokim tłuszczy, wtenczas mamy do czynienia z potrawami agemono. Ryż jest czynnikiem, jaki w kuchni japońskiej (także w innych azjatyckich kuchniach) stanowi bazę większości dań, dla jakich zarezerwowana jest nazwa gohanmono. Oddzielną kategorię stanowią też popularne dania z ryżu, nori i owoców morza- inaczej sushi.
źródło: siłownia kwidzyńska wrocław